Kalender
Her finner du en oversikt over arrangement på villakssenteret

Friluftscamp for ungdom -Tana 2025
Friluftscamp for ungdom i Tana, sommeren 2025
Er du mellom 14-17 år og har du lyst til å gjøre noe artig og lærerikt i sommerferien? Hva med å lære mer om friluftsliv og prøve mange forskjellige uteaktiviteter?
Vi arrangerer friluftscamp i Tana mandag 7. juli til torsdag 10. juli, åpent for alle i aldersgruppen uansett hvor du kommer fra.
Friluftscampen gjennomføres over fire dager, fra mandag til torsdag:
Mandag er oppstart kl. 1200 - oppmøte Besøkssenteret Villaks i Tana.
Torsdag er hjemreise kl. 1200 - henting Besøkssenteret Villaks i Tana.
Deltakerantall: 15
Hvem kan være med: Alle i alderen 14-17 år
Utstyr: Ikke noe annet kreves enn klær og sko for nordnorske sommerdager, samt sitteunderlag, drikkeflaske og dagstursekk. Vi stiller med lavvo og telt. Har dere liggeunderlag, sovepose og fiskestang, ta det gjerne med. Om ikke, gi beskjed i påmeldingen. Vi kjøper inn mat til alle dagene. Her er det viktig at dere oppgir evt. allergier eller andre hensyn i påmeldingsskjemaet. Snaks og drikke står dere for selv.
Ledere: Våre dyktige ledere har kunnskap om friluftsliv og det å være i aktivitet med ungdom.
Deltakeravgift: GRATIS
Programmet: Fisking, skyting, laksetelling, laksefelle, padling, bål og utemat, kart og kompass, førstehjelp, bading, natursti, leirliv, turer, ekspedisjon, overnatting i telt og andre spennende aktiviteter i friluft.
Praktisk informasjon om friluftscampen sendes ut til påmeldte når tiden nærmer seg, velkommen! :)
Kontaktperson/ Påmelding : Ane Kvammen ane@perletur.no telefon 907 17 520

Friluftsskole i Tana 14.-17. juli
Friluftsskole i Tana 14.-17. juli
Er du mellom 9 og 13 år og og har lyst til å gjøre noe artig og lærerikt i sommerferien?
Besøkssenter villaks samarbeider med Finnmark Friluftsråd om å arrangere Friluftsskole også i år. Hva med å lære mer om friluftsliv og prøve mange forskjellige uteaktiviteter? Da er våre friluftsskoler midt i blinken. Vi gjennomfører friluftsskole i Tana mandag 14. juli til torsdag 17 juli.
Friluftsskolene gjennomføres over fire dager, fra mandag til torsdag:
Mandag: oppstart kl. 09.00, ferdig kl. 15.00
Tirsdag: kl. 09.00-15.00
Onsdag: overnatting, oppmøte kl. 0900
Torsdag: ferdige kl. 14.00

Workshop om klimaendringer i Deatnu/Tanavassdraget
PROGRAM
10.30 Oppmøte ved pukkellakssfella. Observasjon av fella sammen med Veterinærinstituttet, NIBIO, internasjonal forskergruppe, kunnskapsbærere og lokale eksperter
12:00 Lunsj på Kievra Cafe
13 00 Workshop på Villakssenteret. Språket er engelsk og det oversettes til og fra norsk.
Introduksjon av deltakere/prosjektet/workshopen.
Paul Eric Aspholm, NIBIO forteller om data om klimaendring i regionen.
Hvordan påvirker klimaendring vassdraget?
Vann-eksperter fra Cranfield University (England), Heather Smith og Andrea Momblanch, forteller om klimarisiko i vassdrag generelt.
Lokale deltagere inviteres til å identifisere hvordan klimaendringer påvirker vassdrag, kultur og samfunn i de nedre delene av Deatnu/Tanavassdraget.
15:00 Avreise
Om du har noen gamle eller nye bilder, kart eller annet som illustrerer forandringer i og ved elva, hvordan dette påvirker deg og dine, eller hvilken verdi elva og fisket har for deg, må du gjerne ta dette med på workshopen.
Velkommen!

Boklansering - 100 turtips med Siri Haugen
I denne boken er det tips om mat, pakking bekledning, overnatting og mye mer.
100 turtips med Siri Haugen er en bok med Siri sine aller beste turtips. Hun skrev denne boken for å få flere ut i naturen og at de skal føle at de har noe der å gjøre.
Målet med denne boken er å inspirere flere til å dra ut og tørre ta det neste steget som for eksempel å sove ute på vinteren, være på tur en ny plass, eller kanskje ta med seg en venn eller noen i familien din på tur.
Siri Haugen er en 17 år gammel. Hun er fra Ålesund og har utallige timer ute i naturen og fjella i Ålesund og Sunnmøre, men hun har også gått på turer i resten av landet og i utlandet.
– Jeg har laget boken for å få flere folk ut i naturen, og at de skal føle seg trygge på det de gjør, og kanskje ta det neste steget med å gå en ny plass.
Hun er veldig eventyrlysten og flyttet sol 15 åring til Tana i Finnmark for å gå på videregående skole på landsdekkende hundekjøringslinje. Hundekjøring er blitt en sport hun elsker og drømmen er å drive med langdistanse hundekjøring når hun blir stor.

Kan pukkellaksen stoppes i Tanaelva i 2025?
Åpent informasjonsmøte om pukkellaksprosjektet i 2025 i Miljøbygget, Tana bru, torsdag 19. juni kl. 18.00.
Arrangør: Miljødirektoratet og Veterinærinstituttet
Nå er det like før pukkellaksen igjen inntar finnmarkselvene, sannsynligvis i store mengder. Staten har bevilget mye penger for å bekjempe den fremmede arten, som har opphav og lever naturlig i Stillehavet.
I Tanaelva arbeides det nå iherdig med å få de siste detaljene på fella for å være klar til å stanse pukkellaksen samtidig som tanalaksen og annen lokal fisk skal få vandre både opp og ned i elva med minst mulig påvirkning. I slutten av juni måned skal sperregjerde med flere oppgangsfeller og nedvandringsløsninger være på plass ved Seida. I tillegg til selve sperreløsningen er det gjort forbedringer på en rekke detaljer i forhold til sperregjerdet og ledegjerdet som stod ved Seidaholmen i 2023.
I samarbeid med Tana kommune og Tanavassdragets fiskeforvaltning (TF) arrangerer Miljødirektoratet og Veterinærinstituttet et siste informasjonsmøte før årets sesong. Det blir tolking mellom norsk og finsk. Videresend gjerne informasjonen om møtet til bekjente på begge sider av grensa.
Foreløpig program, kl. 18.00-20.00:
Miljødirektoratet - status og planer for pukkellaksbekjempelsen nasjonalt og i Tana, inkludert overvåking, forskning og utvikling
Veterinærinstituttet – status og gjennomføring av pukkellaksbekjempelsen ved Seida i 2025
TFs planer for pukkellaksuttak i Máskejohka og Luovvtejohka i 2025.
Kaffe
Spørsmål og diskusjon
Vel møtt!
Foto: Knut Sverre Horn

Årskonferanse Norges Nasjonalparkkommuner
Meir informasjon og program kjem seinare.

Vettisløpet 2025
Det tradisjonelle Vettisløpet finn stad i Utladalen søndag 25. mai 2025.
Påmelding via EQtiming sin løsning. Her er det mulig å melde seg på både i trim og aktive klassar.
Start :
Aktive klassar: søndag 25. mai kl 13:00
Trim: frå kl 11:00
Startkontingent : kr 100 for trimklassen, kr 150 for aktive 12-17 år og kr 250 for aktive 18-99 år
Oppmodar alle om å melda seg på på førehand då prisen stig til kr 300 på løpsdagen.
Sjå Vettislopet.com for påmelding!
Velkommen til vårens vakraste løp 🙂

Sesongstart i Utladalen
Me markerer at sesongen er i gang i Utladalen med opningshelg frå 1.- 4. mai. Aktivitetar og turkonkurransar for store og små! Ope for alle.