Tanavassdraget

Tanavassdraget (Deanučázádat) er det store grensevassdraget som befinner seg mellom Norge og Finland nordøst i Norge og er historisk sett ett av verdens største vassdrag med atlantisk laks.

Kart over Tana-elva i Norge, med navn på ulike elvestrekninger og demninger, inkludert Tana Fjorden, Langnes, Tana Bru, Storfossen, Laksjohka, Ailesstrykkene, Leavvajohka, Utsjoki, lešjavri, Vällijohka, lešjohka, Vallijohka, Karasjohka, Gőssjohka, Bávttajohka, Matinköngäs, Skieđčanjohka.

Totalt ni vassdrag og 40 elver

Vassdraget ligger i hovedsak i kommunene Tana og Karasjok i Norge og Utsjok kommune i Finland. Deler av vassdraget ligger også i Kautokeino kommune. Vassdragets totale nedslagsfelt er 16 386 kvadratkilometer, noe som tilsvarer ¼ av Finnmarks areal.

70 % av nedslagsfeltet befinner seg på norsk side og 30 % på finsk side. Strekningen som danner riksgrensen begynner i de øvre delene av Anárjohka og strekker seg ned til Polmak.

Innenfor vassdragssystemet finnes det 9 større eller mindre vassdrag med i overkant av 40 elver som til sammen utgjør 1 200 km strekning med elv tilgjengelig for laks.

Hittil har det blitt identifisert nærmere 30 genetiske bestander av laks i vassdraget.

En and som flyr over vannet.

Tanamunningen naturreservat

Tanamunningen ble fredet som naturreservat 1991. De aller fleste elvedeltaer i Norge og Europa har blitt bygd ut som havneområder, til industri eller har blitt brukt til jordbruksformål. At elvedeltaet er mer eller mindre ingrepsfritt gjør det unikt i verdenssammenheng.

Tanamunningen er også et av de norske ramsarområdene. Reservatet er registrert i Emerald Network, som tilsvarer EUs Natura 2000.

Tanamunningen har også den internasjonale statusen IBA – viktig fugleområde.

Alt dette gjør at de nasjonale forpliktelsene med å ta vare på området er store. Tanaelva som renner ut her har historisk sett vært Europas viktigste lakseelv for den atlantiske laksen

Utsikt over en elv med steiner og grønne busker, tre personer står på steinene ved vannkanten, fjell og en bro i bakgrunnen under en overskyet himmel.

Plikt til å ta vare på naturen

Vi er glade i naturområdene våre og det håper vi at du er. Det er viktig at du respekterer og følger de reglene som er knyttet til områdene.

I Norge har vi en allemannsrett, men plikten til å ta vare på naturen er like viktig. Ikke forstyrr dyre- og fugleliv unødvendig, men kos deg med de fine årstidene vi har i Øst-Finnmark .

Ta med all søppel og levne områdene bu besøker slik du selv ønsker å finne dem. Sporløs ferdsel er et mål!

Naturen i Finnmark er sårbar og bruker lang tid på restitusjon.

Fredelig innsjø med fjell i bakgrunnen og overskyet himmel, refleksjon i vannet.

En elv i endring

I dag er Tanaelva under press. Laksebestanden har gått ned og deler av vassdraget når ikke gytebestandsmålene som er satt. Laksefisket i Tanaelva ble helt stengt i 2021, både på norsk og finsk side, etter en historisk lav lakseinnvandring.

Dette var første gang i moderne tid at det ble innført fullstendig fiskeforbud etter laks i hele Tana-vassdraget. Status for laksebestandene i Tana 2024

Tanavassdraget huser 14 ulike fiskearter, og fiske etter gjedde, harr, ørret er fremdeles lovlig om man løser fiskekort.